Un de cada nou calellencs necessita l’ajuda alimentària de Càritas

2020-09-04T19:03:24+01:0004/09/2020|

  • L’entitat ha superat, de llarg, el nombre de famílies ateses l’any passat. Les dades continuen pujant i ja es preparen per l’augment d’usuaris que tindran en els pròxims mesos.

Càritas s’ha convertit en indispensable per moltes famílies calellenques. Durant aquest any, ha donat aliments a 783 famílies, davant les 490 a les que va ajudar l’any passat. Ha augmentat en un 59%. Pel que fa al nombre de persones, Càritas ha servit a 2.076 persones, mentre que l’any passat en van ser 1.361, és a dir, un 51% més. Les xifres són preocupants. Un de cada nou calellencs necessita l’ajuda que dona Càritas en forma d’aliments. Representa el 10,85% de la població total de la ciutat. “I això va pujant. La setmana passada van venir 5 famílies noves, l’anterior en van venir 12, una altra setmana en són 6, una altra és una”, explica el tresorer de l’entitat, Pep Vidal.

No són gaire optimistes amb el futur, ja que la incertesa sanitària no dona esperances. “A partir d’octubre, Càritas de Girona, en alguna xerrada telemàtica que hem fet, ens avisa del rebrot que es preveu que hi haurà. La prova és que la Generalitat construirà nous hospitals prefabricats. El rebrot hi serà i també l’augment d’usuaris”, tem Vidal.

El mes d’agost tanca amb un atur a Calella del 18%. És a dir, tot just havent tancat el mes d’agost, un dels mesos en els que habitualment hi ha més població ocupada, ens trobem amb una xifra molt alta. L’any passat, per exemple, l’atur era del 10,96%. Una de les grans causes és la caiguda del turisme, amb hotels que no han obert i d’altres que ja han tancat. 1437 calellencs estan buscant feina de forma activa.

Tot i la xifra d’usuaris, “aliments no en falten, perquè allà on no arriba el Banc d’Aliments i la Unió Europea, paga l’Ajuntament i la veritat és que està pagant molt”, comenta Vidal. De forma regular envia les dades d’usuaris al Banc dels Aliments per tal de rebre suficients productes. Ha augmentat, per exemple, els quilos de fruita que reben. Abans en rebien uns 1.000 kg, mentre que ara gairebé són 3.000 kg. També porta, una vegada al mes, productes congelats, com poden ser gelats, pizza o iogurts. Des de que va començar la pandèmia també donen peix congelat, a més de pollastre i ous. Normalment, les famílies tenen uns punts que poden descanviar per aliments, però el peix i la fruita els regalen.

Calella té 7519 llars considerades principals, segons l’Idescat. Càritas ha ajudat aquest any 2020 a 783 famílies.

Per evitar el risc de contagi, els voluntaris de Càritas preparen pel matí els lots de productes per les famílies, que ho van a recollir a la tarda. A donar els aliments només hi van els més joves, prefereixen que els més grans, que són un col·lectiu de risc, es quedin a casa. A les famílies amb menys membres, se’ls dona el doble de menjar perquè vagin un cop al mes enlloc de cada dues setmanes i així reduir la quantitat de gent que s’acumula a l’economat. Les famílies a partir de 4 membres hi van cada 14 dies. Vidal explica que tothom rep més aliments dels que realment els hi toca perquè no els falti.

Menjador social

Alguns dels usuaris de l’economat van a dinar al menjador social de Poblenou. El menjador va tancar durant la pandèmia i Càritas li va demanar que tornés a obrir per atendre a les persones sense recursos. Abans tancaven els caps de setmana, i des de Càritas donaven una bossa amb aliments als usuaris del menjador. Ara, però, obren tots els dies de la setmana. Des de Càritas han fet una trentena de vals des del mes de març, tot i que no vol dir que siguin una trentena els usuaris calellencs. Alguns han deixat d’anar, mentre que d’altres han rebut vals directament del menjador o de Càritas de Pineda o de Poblenou.

Fruita en mal estat

Alguns seguidors s’han posat en contacte amb CALELLA COMUNICACIÓ preocupats perquè des de Càritas llençaven aliments. Pep Vidal explica que els ha passat algun cop que la fruita que ha arribat del Banc dels Aliments ha vingut amb el temps just i que, tot i que han pogut aprofitar-la un o dos dies, s’ha fet malbé i ho han hagut de llençar. Tot i així, “ho llencem a contracor, no ens agrada llençar-ho, però tampoc es pot donar”, diu Vidal.

Comparteix el contingut!

Go to Top