El rastrejador, la figura que t’avisa si has estat en contacte amb un positiu de COVID-19

2020-05-28T11:13:40+01:0028/05/2020|

  • Tot i que ara s’està fent de forma manual, les grans companyies tecnològiques en col·laboració amb els països europeus estan desenvolupant una app que notifiqui si t’has de fer la prova de detecció del coronavirus.

Sona el telèfon. “Hola, has estat en contacte amb un positiu de COVID-19, demana les proves i aïllat fins a saber el resultat”. En qualsevol moment podem rebre aquesta trucada. A partir d’aquest moment, torna a canviar la nostra vida: hem d’anar al CAP o a l’Hospital i fer-nos el test. Si dona positiu, entra un nou període de confinament. Encara que doni negatiu, cal seguir una quarantena de dues setmanes i estar pendents de si comença algun símptoma. L’objectiu és aïllar els casos sospitosos per evitar un rebrot.

Qui fa aquesta temuda trucada és el rastrejador, una figura de la qual últimament se sent molt a parlar. A Catalunya hi ha 200 persones dedicades a aquesta feina, que depenen del Departament de Salut. La seva feina consisteix en “rastrejar” –d’aquí el seu nom– les persones amb les que han estat en contacte aquells que han donat positiu. Es tracta de conèixer tot el que ha fet el cas positiu durant els últims 15 dies: per on s’ha mogut, on ha anat, amb qui ha estat parlant a menys de 2 metres de distància, si ha viatjat, on treballa… Són metges, però actuen de detectius.

Dos dies abans de tenir símptomes, ja es pot estar encomanant. També és possible que hi hagi gent contagiada asimptomàtica.

Tot i que ara se l’ha donat a conèixer, la figura del rastrejador ja existia. És la tasca que fan els Serveis de Salut Pública quan hi ha un brot de xarampió, tos ferina o tuberculosis.

Una app que t’avisa d’un possible contagi

Per estalviar feina als rastrejadors, s’estan desenvolupant aplicacions per als telèfons mòbils que facin la mateixa tasca. Funcionen a través de Bluetooth, que aniria emmagatzemant dades sobre els mòbils de les persones amb les que hem parlat a menys de 2 metres durant un temps mínim, que encara no s’ha decidit. Si una persona dona positiu, tots els mòbils en contacte rebran una notificació per avisar que cal fer el test.

Des d’Europa s’aposta per una app única per tot el continent. De fet, la Secretaria d’Estat d’Intel·ligència Artificial participa en un projecte europeu anomenat Pepp-PT, que són les sigles en anglès de Rastreig Paneuropeu de Proximitat per Preservar la Privacitat. Les grans companyies ja s’han posat a treballar per desenvolupar-la. Apple i Google han fet una col·laboració inèdita per facilitar el protocol de l’aplicació. La idea és que els sistemes operatius la instal·lin de forma automàtica amb el permís de l’usuari, però sense la necessitat que la vagi a buscar.

El repte no és senzill, perquè compta amb un requeriment difícil de complir en una app que emmagatzema dades: respectar la privacitat de l’usuari.

França ja ha posat en marxa “Stop Covid”

Des de França ja compten amb una app que segueix aquests mateixos passos, és a dir, té per objectiu identificar les cadenes de transmissió de la malaltia per limitar la difusió del virus.

Comparteix el contingut!

Go to Top