El jutge de l’Audiència Nacional imputa Candini per blanqueig de capitals

2020-04-22T22:10:25+01:0022/04/2020|

  • La Fiscalia Anticorrupció ja va demanar a finals de gener que s’investiguessin a dotze ex alts càrrecs de CDC. Ha obert una peça separada de l’anomenat “cas 3%”.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha estat imputada juntament amb onze ex alts càrrecs Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). El jutge de l’Audiència Nacional els ha citat a declarar com a investigats per presumpte blanqueig de capitals a través de donacions al partit.

Segons informen mitjans nacionals, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata, ha obert una peça separada del cas 3%, que investiga el suposat finançament il·legal de CDC, a la que ha anomenat “Donacions blanqueig”. Segons va determinar la Fiscalia en el seu escrit, Candini hauria donat 18.000 euros en quatre pagaments de 9.000 i 3.000 euros al desembre de 2008, 2009 i 2010.

Candini s’ha pronunciat a través de les xarxes socials assegurant que l’acusen “sense fonament”.

A finals de gener passat, Candini va assegurar que la informació que es publicava de l’escrit de la fiscalia demanant la seva investigació era falsa.

Entre els investigats hi ha l’exconseller d’Interior i de Política Territorial, Felip Puig, l’exconseller de Política Territorial i Medi Ambient, Pere Macias, l’exconseller d’Interior, Jordi Jané, i l’exconsellera d’Ensenyament i de Benestar Social, Irene Rigau. A finals de gener, la Fiscalia Anticorrupció havia demanat investigar als dotze ex alts càrrecs per les donacions que van fer al partit entre els anys 2008 i 2015 i que podrien venir de la mateixa formació. L’import total de les donacions serien de més de 100.000 euros. Segons el fiscal que tramita el procediment, José Grinda, «es tracta d’algun tipus d’actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d’origen desconegut a l’empara de donacions realitzades per particulars».

Després de tenir informació ampliada de la Fiscalia, el jutge De la Mata considera que hi ha prou indicis per pensar que amb les donacions que van fer al partit, sobretot als anys 2009 i 2010, van fer aflorar diner negre que venia dels pagaments que feien els empresaris per accedir a l’obra pública.

De la investigació es desprèn que els imputats van fer donacions de fins a 3.000 euros a Convergència, sempre la mateixa quantitat i en dates similars, el que coincidiria amb la pràctica del “barrufeig”. Les donacions en quantitats inferiors a les que requereixen control financer reben aquest nom.

El “barrufeig” és la tècnica per blanquejar diners fraccionant-los en quantitats petites -inferior a 3.001 euros- per tal d’evitar que el Banc d’Espanya sigui informat de les transferències de capital entre comptes bancaris. El “barrufeig” va ser, per exemple, la pràctica que va portar a la presó a la cantant Isabel Pantoja, condemnada a dos anys de presó per blanqueig de capitals procedent de la corrupció a Marbella.

Segons informa El Periódico, el magistrat entén que “no són aparentment quotes d’afiliats” ni aportacions dels càrrecs electes, i assenyala que “l’import, és sens dubte excessiu per a aquest concepte”. A la interlocutòria es detalla que els investigats van entregar al partit només les quotes com a militants quan van arribar els anys 2014 i 2015, sense cap donació extra. La Fiscalia es basa en les investigacions que la Guàrdia Civil va fer de la comptabilitat del partit.

Comparteix el contingut!

Go to Top