L’Aldi ressuscita el debat sobre el futur de l’hospital de Calella
- L’hospital es troba enmig del nucli urbà i amb una carretera d’accés molt congestionada. La construcció d’un supermercat a l’aparcament de l’Hospital 2 complicarà encara més la mobilitat a la zona, cosa que fa perillar les propostes d’ampliació del centre assistencial a la mateixa parcel·la.
El CatSalut ha comunicat per carta a l’Ajuntament de Calella que no utilitzarà els 2.800 m2 del dret a vol del futur edifici del supermercat ALDI per a usos assistencials, però no descarta que s’acabi utilitzant per posar-hi serveis administratius o oficines del mateix Hospital Sant Jaume, si més no temporalment, fins que es determini cap a on tira l’ampliació del centre hospitalari. De fet, CatSalut també ha demanat que s’estudiï la possibilitat d’ampliar l’hospital amb opcions més realistes.
El Departament de Salut té clar que cal fer una actualització de la infraestructura de l’Hospital Sant Jaume, però encara no ha acabat de concretar com materialitzar aquesta inversió. Per aquest motiu, demana que es formi un grup de treball amb els representants de les forces polítiques calellenques per estudiar aquesta ampliació. El govern ja ha proposat els seus membres, ara falta que els partits de la oposició decideixin si hi volen participar o no.
La construcció de l’ALDI preocupa a les autoritats sanitàries i els responsables de plantejament urbanístic per la congestió de la carretera N-II fent inviables les propostes d’ampliació de l’hospital al mateix lloc on és ara. En aquests moments, el centre hospitalari es troba al costat d’una carretera molt transitada i dins el nucli urbà. Els experts en gestió de la salut defensen que els hospitals estiguin en llocs de fàcil accés, vies ràpides i carreteres poc congestionades per fer arribar els serveis d’urgències i els usuaris amb més facilitat.
L’estratègia i les polítiques en matèria sanitària les porta el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments, el Departament és encapçalat per la republicana Alba Vergés. Salut ha decidit aquest estiu invertir en la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, en concret a l’hospital de Blanes, per construir una nova planta al damunt de l’actual edifici i doblar els quiròfans de 2 a 4. En aquests moments ja està adjudicada la redacció del projecte. L’hospital de Blanes també s’ha quedat petit, més tenint present que s’havien distribuït les àrees de ginecologia i traumatologia entre Calella i Blanes respectivament, ambdós de la mateixa Corporació.
Hi ha diferents escenaris que s’obren en funció de les possibilitats a les que arribi el grup de treball
Per un costat, l’ampliació de l’hospital de Calella pot anar cap a la zona de l’aparcament que hi ha al davant de l’entrada d’urgències amb un mòdul annex; aquest terreny pertany a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva a través d’una permuta que va fer amb l’Ajuntament de Calella l’any 2016. L’Ajuntament, per la seva banda, es quedava el terreny i l’edifici de l’Hostal Vell, que actualment conté l’Espai Jove inaugurat recentment. Aquesta ampliació permetria tenir el nou mòdul sanitari interconnectat amb l’actual edifici. Es podria estudiar també la possibilitat de fer-hi un aparcament subterrani.
Per altra banda, la construcció d’un altre edifici a la part posterior del centre de Salut, darrera de l’Hostal Vell, on actualment es troba l’aparcament de cotxes sense asfaltar que utilitzen els metges i infermers de l’hospital. En aquest cas, l’edifici quedaria interconnectat a través del Centre d’Atenció Primària.
De no aconseguir un acord satisfactori, podria fer ressorgir una proposta que ja fa anys que el Departament de Salut va contemplar: la construcció d’un nou hospital a l’Alt Maresme i la reconversió de l’actual equipament de Calella en centre sociosanitari. La proposta va ser recolzada per la consellera socialista Marina Geli i, fins i tot, es va fer un estudi per tal d’ubicar l’equipament a prop de l’autopista. En aquest context, a les actuals instal·lacions de l’hospital s’hi quedarien l’Hospital de Dia Sociosanitari i el Centre d’Atenció Primària.
Municipis de l’Alt Maresme com Pineda, Malgrat, Palafolls -i abans Tordera- ja fa temps que van reclamant la necessitat de disposar d’un nou equipament hospitalari de l’Alt Maresme i donar per acabat el recorregut de l’actual Hospital Sant Jaume de Calella. En aquest sentit, l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha fet arribar a la consellera Vergés l’interès de la cessió d’uns terrenys de l’Ajuntament de Pineda al Departament de Salut, a tocar de l’accés actual a l’autopista, que permetria la construcció d’un hospital nou i modern. El desenvolupament d’aquesta zona vindria també amb la construcció d’una rotonda al mig de la baixada actual de l’accés a l’autopista i una altra rotonda contemplada a l’enllaç amb la N-II. Aquesta proposta, malgrat no ser recolzada en aquests moments per l’executiu de la Generalitat, podria agafar força per conveniència política.
El cas és que 10 anys després que el Departament de Salut analitzés la possibilitat de construir un nou hospital a l’Alt Maresme, no s’han fet inversions en infraestructures més que les estrictament necessàries pel dia a dia de l’activitat. L’equipament hospitalari encara està més deteriorat. La falta d’inversió és més que evident i la saturació de les urgències, tan a l’estiu quan la població de l’Alt Maresme augmenta, com en brots epidèmics o en l’època de la grip, afecten al tracte dels pacients i el treball del personal sanitari. Nombrosos són els calellencs que han escrit durant aquest estiu a CALELLA COMUNICACIÓ sobre l’estat de saturació de les urgències amb pacients en llits o en cadires pel passadís i pacients pendents de pujar a les habitacions que també estan plenes.
Calella no es pot permetre perdre aquesta infraestructura. La solució per l’ampliació del centre ja no es pot allargar més en el temps. L’hospital és la seu de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’empresa més gran que té la ciutat, donant feina a uns 1400 professionals.
La reconversió d’hospitals a dins del centre urbà com a centres sociosanitaris no és nova
Els centres sociosanitaris tenen com a eix principal mantenir el pacient en el seu entorn social, millorar la seva salut, evitar la discapacitat, potenciar mesures alternatives a l’internament i integrar l’atenció social i la sanitària.
Tenim dos exemples al voltant d’hospitals que s’han reconvertit en centres sociosanitaris. L’actual hospital de Mataró, construït el 1999 amb accés directe des de l’autopista C-32, venia de l’antic Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena, col·locat dins el nucli urbà de Mataró, que des de llavors s’ha convertit en centre sociosanitari. En aquests espais, l’atenció s’adreça a les persones dependents no autosuficients que requereixen un ajut, una vigilància o una cura especial. Poden ser persones amb malaltia crònica evolucionada i amb tendència a la discapacitat, amb necessitats de rehabilitació o pacients amb demència o sota cures pal·liatives.
També es va fer a Blanes amb la construcció de l’hospital actual al 1993. És al turó de Santa Bàrbara, molt a prop del terme municipal de Lloret de Mar i també amb accés directe des de la via que uneix Blanes i Lloret. Blanes va transformar l’antic Hospital Sant Jaume de Blanes en hospital sociosanitari, actualment amb 104 llits.
En aquests moments, l’hospital de Calella disposa, a la planta superior del mateix edifici del CAP, d’un espai sociosanitari amb 62 llits.
La tendència a l’envelliment de la població fa que els responsables de la gestió sanitària hagin de fer previsions a curt i llarg termini, augmentant el nombre de llits necessaris dels centres sociosanitaris. L’espai que conté Calella està ple. Alguns pacients que estan a planta podrien estar a l’espai sociosanitari, un fet que descongestionaria Urgències.