Ciutadans aconsegueix la vicepresidència de Gestvia i implantarà la zona verda
- El govern es queda amb el control de Gestvia i Ràdio Calella TV, però Ciutadans entra com a vicepresident de l’empresa pública de mobilitat. El seu objectiu és tirar endavant la zona verda.
Les empreses municipals ja tenen nous Consells d’Administració i nous òrgans de govern. No hi ha hagut sorpreses: el govern manté, igual que en les darreres legislatures, el control de les dues empreses amb capital íntegrament municipal. Però hi entra un nou partit, Ciutadans, que ha començat la seva etapa al consistori assumint la vicepresidència de Gestvia. Per fer-ho s’ha produït una imatge que ja s’ha criticat a través de les xarxes socials: els membres escollits per Junts per Calella al Consell d’Administració de Gestvia votant a favor de la proposta de vicepresidència de Ciutadans. No serà la primera vegada que passarà, d’aquí a uns mesos caldrà aprovar el pressupost de Gestvia al mateix Consell d’Administració i al Ple.
Josep Torres, del PSC, ha estat escollit president de l’empresa pública de mobilitat. Fins ara n’era el vicepresident, per tant, coneix bé el funcionament de Gestvia. Ara, la seva mà dreta és Guillermo Gomis a l’empresa que gestiona més capital: més de 1,3 milions d’euros. El pacte perquè Ciutadans formi part del govern de l’empresa pública de mobilitat és forçar la implantació de la zona verda a alguns trams de la ciutat. De fet Ciutadans sempre ha portat aquesta proposta com a bandera de la seva entrada al consistori i així ho ha pactat amb qui li ha ofert.
Tot i que les negociacions han durat fins a l’últim moment, els partits que conformen la taula de confiança d’esquerres no han aconseguit cap dels llocs de decisió. Com va avançar CALELLA COMUNICACIÓ, la reclamació de la presidència de Gestvia per part d’ERC feia inviable que Ciutadans li donés suport.
ERC ha negociat a dues bandes i s’ha quedat fora
Per un costat, Esquerra va negociar amb els partits de la oposició -excepte Ciutadans-. Les converses estaven emmarcades en l’àmbit de la taula de confiança d’esquerres (ERC, Calella en Comú i CUP) i van fracassar perquè necessitaven el suport del partit taronja que només acceptaria si els Comuns presidien Gestvia. Esquerra volia més representativitat.
Per altre costat, els republicans van negociar amb el govern de JxC i PSC on consideraven que havien de tenir un pes en tant que segon partit més votat a les eleccions. ERC reclamava la presidència de Gestvia i el govern només els va oferir una vicepresidència de RCTV. Els republicans han criticat la “manca de negociació” i s’han quedat sols.
La CUP s’ha afanyat i s’ha mostrat contundent afirmant que la vicepresidència de Ciutadans és un favor que el govern li ha tornat per haver votat favorablement a certes qüestions, com la modificació del POUM per permetre l’Aldi i vol fer evident que Junts per Calella està negociant amb dos partits (PSC i Cs) que en el seu moment els seus homòlegs estatals (PSOE i Cs) van donar suport a l’aplicació de l’article 155. Tot plegat en la vigília de l’1 d’octubre.
Pel que fa a Ràdio Calella TV (RCTV), la presidència la ostenta el tinent d’Alcalde Marc Buch, de Junts per Calella, i la vicepresidència, la socialista Cindy Rando. En el consell es va començar a tractar el redactat del reglament d’organització i funcionament del servei del mitjà de comunicació públic, tal com marca la llei de comunicació audiovisual. S’hi contempla la creació d’un consell consultiu i assessor on els grups socials, a més dels polítics, assessorin el Consell d’Administració. ERC ha fet saber que Junts per Calella els ha proposat la vicepresidència de RCTV, però l’han declinat.
Encara queda per escollir els membres del Consell d’Administració i de la Junta General de Gestaigua, que hauran de passar per un plenari. A diferència de les dues anteriors empreses, al no ser 100% pública i, per tant, tenir capital privat –l’Ajuntament té un 51%, mentre que Sorea té el 49%– la composició dels seus òrgans és més complexa.