Per què l’Alguer parla català?
Aquest cap de setmana es celebrarà la 39a Fira de Calella i l’Alt Maresme, enguany dedicada a l’Alguer. El monogràfic portarà per títol “L’Alguer, una ciutat catalana de Sardenya”. Però, per què una ciutat italiana té el català com una de les llengües oficials?
Tot es remunta a l’any 1297, quan el papa Bonifaci VIII va cedir Sardenya i Còrsega a la Corona d’Aragó. Tres dècades més tard, es va fer efectiva la conquesta per part dels catalans. Però la situació estratègica de l’illa, que la feia molt atractiva des del punt de vista comercial, i que era una font de recursos, va enfrontar als catalans, als pisans i als genovesos i els propis sards pel seu control. Les revoltes van durar anys. La Corona d’Aragó es va aliar amb Venècia i Grècia i es van enfrontar a Gènova a la batalla del Bòsfor. Tot i que van guanyar els aliats, Gènova es va poder refer ràpidament i la guerra va continuar.
El 24 de juny de 1354, una nova expedició encapçalada pel rei de la Corona, Pere el Cerimoniós, va assaltar l’Alguer per mar i terra. Després de sis mesos de setge, la ciutat es va rendir i Pere en va expulsar tots els habitants i la va repoblar amb gent catalana, sobretot procedent del Penedès i del Camp de Tarragona. El rei ho va intentar fer també amb altres ciutats de Sardenya, però l’únic lloc on encara avui és visible, és a l’Alguer. Tres anys després de l’expulsió dels ciutadans, a l’Alguer només hi vivien 40 famílies. La Corona prometia cases i camps als catalans que es decidissin a viure-hi entre cinc i deu anys. La crida va fer efecte i 100 famílies de Barcelona hi van anar.
L’any 1358 es van rebel·lar els sards, però l’Alguer ja no era un focus insurgent: s’havia convertit en el centre del poder català assetjat pels sards.
Tot i que el català, en aquest cas l’alguerès, amb influències del sard, de l’italià i del castellà, s’ha perdut, encara hi ha una gran part de la població que l’entén. Diverses entitats s’encarreguen de promoure la llengua i la cultura, com l’Obra Cultural de l’Alguer Òmnium Cultural o el Centre Maria Montessori.
Al juny de l’any passat, Sardenya va aprovar una nova llei de política lingüística regional on oficialitzava el sard i reconeixia el català i tres llengües més pròpies del territori. Un estímul per la nostra llengua, que es podrà ensenyar a l’escola i utilitzar-se en l’àmbit administratiu.